Kinkrsoftware
Educatief/Wetenschap
GIS
Linux
Netwerk
Point of Sale
Radio
Televisie
Virtualizatie
Webapplicaties
Websites

Deze pagina biedt een opsomming van onze eigen projecten en externe bijdragen.

Educatief/Wetenschap

GTK+ Praat

Om Praat voor het Linux platform te migreren van Motif naar GTK+ werken de auteurs van Praat en SGC samen aan een nieuwe functionele implementatie van de GUI bibliotheken. De aanpassingen worden direct meegenomen in de nieuwe uitgaven van Praat.
Linux Magazin (Mei 2008)

SpeakGoodChinese

De GTK+ multiplatform koppeling voor de SpeakGoodChinese leeromgeving is ontwikkeld om het voor de gebruiker op zo'n eenvoudig mogelijke manier toegang te geven tot de kracht van Praat. Met SGC kunnen studenten Mandarijn Chinees leren, specifiek de problematiek van de toontaal.

TopicFocus & InnaSearch

TopicFocus is een webbased database frontend voor het invoeren en opvragen van data uit een taal database aangelegd door het ACLC deze webomgeving is gebouwd op een PostgreSQL database en is doorzoekbaar gemaakt met uitgebreide zoek-technologie die gebruik maakt van de semantische relaties binnen een database. De gebruiker is instaat om een indirecte koppeling te vinden tussen twee semantisch gelinkte tabellen. De technologie is hiervoor is InnaSearch gedoopt.

MonetDB5-Sphinx integratie

Ten behoeve van openkvk hebben wij de integratie verzorgd tussen Sphinx en MonetDB. De sphinx module is in staat om vanuit de database een externe (Full) Text Search aan te roepen. Dit stelt de gebruiker in staat om sneller documenten te doorzoeken en te combineren met andere resultaten uit de database.

GIS

OpenStreetMap

Wij proberen actief bij toepassingen te adviseren die het gebruik van de OpenStreetMap dataset stimuleren. De open-source database MonetDB met Geom-extensie wordt momenteel door ons getest en gebruikt om snel veel data te kunnen verwerken. Zowel op XML als SQL niveau.

handler_osm

Om het voor bestaande GIS applicaties mogelijk te maken OpenStreetMap data te benaderen en OpenStreetMap programma's toegang te geven tot die dataset hebben wij een implementatie gemaakt van de API deze code is momenteel nog in ontwikkeling en onderhevig aan wijzigingen.

expire.c

Een efficient C programma om een tileserver bij te houden aan de hand van een expire-bestand.

PolylineFromColumns

De typische OpenStreetMap data set is niet gebouwd rond een spatial database, gezien de gekozen topologie dit niet toestaat. Mede daarom was migratie tussen of de aanleg van een hybride database noodzakelijk. Door een experimentele toeging aan OGR is het mogelijk geworden om groepen van nodes te aggregeren en om te zetten in een MultiLineString.

OpenStreetPhoto

Met OpenStreetPhoto proberen wij een nieuw platform te ondersteunen voor de distributie en opslag van fotografisch materiaal dat is geproduceerd door OpenStreetMap vrijwilligers. Deze data, eventueel voorzien van een GeoTag, is voor een ieder toegankelijk via een op de OpenStreetMap API gelijkend protocol.
Tevens ondersteunen we actief de ontwikkeling van automatische annotatie op basis van semi-supervised learning technieken.

Postcodes

Op basis van bestaande publieke adressenboeken en open registers verzamelen we een licentie vrij zes positie postcodes (6PP) bestand. Wanneer de dichtheid hoog genoeg is zullen wij op basis van de OpenStreetMap-data een webinterface en publieke download aanbieden.
Het definitieve bestand is geenszins een vervanging voor bestaande diensten die gegarandeerde updates aanbieden, maar zeker een opstap voor software ontwikkelaars om een automatische mapping aan te bieden.

Linux

VLAN ondersteuning voor de 3COM kaarten

Op basis van eerder uitgebrachte VLAN patches voor de Linux 2.4 kernel zijn de patches aangepast voor en getest op de Linux 2.6 serie kernels. Wat het mogelijk maakte om met een MTU van 1500 pakketjes te ontvangen en versturen op een Linux router zonder dat de netwerk apparaten slechts met een MTU van 1496 kunnen werken.

Bijdrage aan unusual_devs

De Nikon D100 camera die wij gebruiken voor uiteenlopende zaken, maar met het hoofddoel om foto's te maken wilde in kernel 2.6.22 niet meer functioneren als Mass Storage Device. Dit is door een van de kernel developers opgelost in het lijstje met unsual_devs, welke wij weer hebben getest.

Elphel Camera software

Elphel maakt open source hardware welke wordt uitgegeven onder een GPL licentie. Wij zijn momenteel geselecteerd voor het maken van software op deze architectuur.

Toolchains

Gezien de verscheidenheid aan (virtuele) hardware is het voor maatwerk oplossingen veelal interessant om een werkende (cross-)compiler toolchain te hebben voor het uiteindelijke doel-platform. Door ruime ervaring met een methodiek als Linux from Scratch, hebben wij in het verleden al bewezen dat de hardware-software combinatie niet exotisch genoeg kan zijn.

Netwerken

Avahi interface limitaties

mDNS is een eenvoudige techniek om snel beschikbare services op een netwerk te vinden. Gezien dit ook kwetsbaarheden met zich meebrengt hebben wij Avahi voorzien van de allow-interfaces en deny-interfaces configuratie opties. Deze functionaliteit is voor het publiek beschikbaar gekomen in versie 0.6.24.

Cherokee

Het kiezen van een efficiënte software lijkt een logische keuze, zeker als fouttolerantie en robuustheid zijn gegarandeerd. Cherokee heeft als webserver zijn sporen ruimschoots verdiend en staat momenteel te boek als (een van) de snelste all round webserver(s). Wij ondersteunen het documentatie en foutopsporings proces en zijn sinds eind augustus 2008 een officieel bijdrager, die garandeert dat al het materiaal onder een GPL licentie wordt aangeboden. Daarnaast zijn vrijwel al onze HTTP producten extensies in de vorm van een handler aan Cherokee en hiermee hebben wij genoeg belangen om de doelstellingen van het project te ondersteunen.

DHCPsql

Het beheer van een DHCP server in een omgeving waar de server alleen toegang geeft tot vrije IP-adressen in een subset is na een eenmalige configuratie, iets om niet meer naar om te kijken. In een wereld waar Internet Service Providers te maken hebben met DHCP relays, dynamische klanten data, is de flexibiliteit even sterkt toe als de complexiteit. DHCPsql, gebasseerd op udhcp, maakt het voor de gebruiker mogelijk om in een standaard database zijn configuraties direct van updates te voorzien. Terwijl de DHCPsql al haar configuraties direct via SQL opvraagt. Momenteel zijn er veel inhouse aanpassingen gedaan aan deze referentie code.

Speedtouch Bitloading Visualisatie

Het kan practisch zijn om zelf bitloading statistieken te verzamelen om DSL problemen aan te tonen. Hier hebben we een aantal eenvoudige scripts voor gemaakt. De uitvoer kan eenvoudig met Praat worden verwerkt.

Mistral

Momenteel ontwikkelen wij aan de nieuwe PHP webserver Mistral. Met behulp van libev wordt een webserver binnen een PECL extensie in PHP geladen. Dit geeft een significante snelheidswinst ten opzichte van PHP SAPI's als mod_php en FastCGI, doordat de communicatie van client naar server van alle overhead is ontdaan en de applicatie zelf persistent blijft. Een enkele Mistral instantie serveert typisch een enkele webapplicatie, en wordt vanwege pratische bruikbaarheid via een reverse proxy benaderd.
De ontwikkeling is te volgen via onze GIT repository.

Point of Sale

Camping Beheer

De eerste applicatie die ooit is uitgeleverd en de langste looptijd heeft is Camping Beheer. Met dit stukje software is een camping houder, de familie en eventueel personeel in staat om op eenvoudige wijze facturen te maken voor gasten en reserveringen bij te houden. Dit alles werkt in een eenvoudige visuele omgeving.

CCS

CCS is een momenteel nog in ontwikkeling zijnde abstractie van Camping Beheer die het de eindgebruiker mogelijk maakt zelf POS systemen te definieren op basis van een simpele configuratie editor. Zelfstandige dienstverleners kunnen deze software op maat gemaakt uitleveren en ondersteuning bieden op het gebruik ervan.

Radio

Streaming Media

Streaming media is niet meer weg te denken van het internet voor diverse radio projecten hebben wij live streaming toepassingen ingezet ter vervanging van straal- of telefoonverbinden. Bij het permanent gebruik van een encoder voor bijvoorbeeld het streamen van radio op een website is het van belang dat software onder alle omstandigheden blijft werken, of zich bij externe problemen automatisch hersteld.

Televisie

Kabelkrantadmin

Het vlaggenschip van onze televisie producten is Kabelkrantadmin met dit Informatie Beheersysteem voor televisie uitzendinging is het mogelijk om van iedere computer een televisie station te maken. Kabelkrantadmin levert een gebruikersinterface, implementeert de SMIL standaard en levert verschillende open source afspeelsystemen op basis van een gedeeltelijke SMIL implementatie. Maar door deze standaard te gebruiken ook beschikbaar in andere oplossingen zoals Quicktime en Real Media.
Bekijk de demo op YouTube.
Excellent (Pijnacker-Nootdorp)
Midvliet TV (Leidschendam-Voorburg)
PlusRTV (Geldrop-Mierlo)
ZZBO (Zaandam)
PI6ZOD (ATV Repeater Z-O Drenthe)

TTXinsert

Met de visie dat met consumenten apparatuur theoretisch gezien teletext moest kunnen genereren hebben wij de eerste referentie implementatie gemaakt om softwarematig 1 teletext lijn op een nVidia videokaart te emuleren. De software beschikbaar voor Linux en Windows is door een samenwerking met verschillende leden van de OLON een succes geworden.

Virtualizatie

Xen infrastructuur

Momenteel maken wij een referentie implementatie voor een grootschalige Xen Virtualizatie Infrastuctuur op basis van open standaarden en open source producten.

libvirt interface limitaties

libvirt zorgt voor een uniform interface naar verschillende virtualizatie technieken. Om slechts toegang naar de libvirtd software te geven vanaf een beveiligd netwerk hebben wij aan libvirtd de ip_addr optie toegevoegd. Tevens libvirt voorzien van een gemakkelijkere configuratie voor storage pools.

libvirt http interface (handlervirt)

Gezien het onbreken van libvirt ondersteuning in verschillende webserver talen en het ontbreken van één virtueel punt waar alle virtuele direct servers toegankelijk zijn hebben wij een webserver module voor Cherokee ontwikkeld die aan de hand van mDNS deze servers toegankelijk maakt. De mDNS services worden op basis van een lokale daemon op het netwerk gezet, en komen zo automatisch in het zicht van de webserver. Gezien het ontwerp op basis van mDNS kan de webserver, dubbel worden uitgevoerd. De verschillende servers hinderen elkaar niet.

Webapplicaties

Stupid mailing list

Het is een meest stupide maillijst implementatie voor een kleine tot middelgrote websites met een klanten bestand. Door middel van een formuliertje kan een website beheerder zijn website uitbreiden met een mailijst.

Websites

Bloemenvink Bloemsierkunst

De Bloemenvink wilde een goede, maar betaalbare oplossing om een website te realiseren waar haar klanten veilig transacties op kunnen verwerken, ter vervanging van de fax. De applicatie omvat buiten een Inhoud Beheer Systeem voor zowel de website als het Bestel Systeem e-mail notificaties voor klanten. De site is recent aangevuld met een iDeal betalingsmogelijkheid.

Nemo Site

Voor Suratho Scheepvaartonderneming is een omgeving gemaakt waarin snel gegevens van boten aan klanten kunnen worden weergegeven. Dit framework is inclusief broncode aangeboden aan de beheerder van de site, die deze omgeving zelf kan aanpassen naar eigen wens.

Stedenband Leidschendam-Voorburg

De werkgroep Stedenband Leidschendam-Voorburg wilde op basis van een niet afgemaakte website snel door naar een meertalige website die wel af was, maar ook zelf was te onderhouden.